Aké plienky vybrať pre novorodenca?

Aké plienky pre novorodenca?

Už keď čakáte bábätko, tak zisťujete, čo je preňho najvhodnejšie a začnete rozmýšľať aj nad plienkami.

Každá mamička chce pre svoje dieťatko, to najlepšie a tak si zisťuje možnosti prebaľovania a zistí, že existujú aj moderné látkové plienky.

Používanie látkových plienok, už nie je také komplikované, ako bolo kedysi. V dnešnej dobe máme super materiály, ktoré sú veľmi savé, priedušné a zároveň majú najvyššie certifikáty, pre použitie pre detičky od narodenia.

Pranie už nie je tiež problém, nakoľko máme automatické práčky, takže plienky jednoducho hodíme do práčky a tá perie J

Prvé, čo by ste mali porozmýšľať je, či budete používať plienky hneď od narodenia, alebo až neskôr.

Pokiaľ od narodenia, tak z vlastnej skúsenosti odporúčam hľadať novorodeneckú veľkosť. Pokiaľ sa rozhodnete neskôr cca po 2 mesiacoch, tak už môžete pozerať po jednoveľkostných, ktoré sú väčšinou určené pre deti od cca 4 kíl.

Ja pre malé detičky odporúčam klasické štvorcové plienky, nakoľko majú riedku stolicu a najlepšie si ich viete prispôsobiť, aby obsah zostal vo vnútri plienky. Na ne dáte vrchné nohavičky a máte hotovo.

Jedná sa aj o najlacnejší  variant, celá výbava vás vyjde na cca 150€ (30xštvorcová plienka, 4x vrchné nohavičky a 2 snapp sponky). Štvorcové plienky využijete na celé plienkové obdobie a po odplienkovaní viete využiť v domácnosti, ako utierky, kapesníky, alebo si z nich vyrobiť vrecká na uskladnenie zeleniny, či ovocia atď...

Pri výbere štvorcových plienok treba pozerať gramáž, čím je vyššia, tým sú plienky na látkovanie vhodnejšie.

štvorec

Pre rodičov, ktorým sa štvorcové plienky nechcú skladať odporúčam ako náhradu Prefol. Je to obdĺžnik, ktorá preložíte na 3 časti. Prefold je veľmi savý a využiť ho môžete aj na noc, či pre staršie detičky. Ak by som si ja znovu zostavovala výbavu, tak by tvoril väčšinu mojej výbavy J

Video ako jednoducho prebaliť s prefoldom nájdete tu.

Koľko kusov potrebujete?

Novorodenec sa prebaľuje často, takže denne miniete 10-15 plienok. Preto minimálnu výbavu, ktorú odporúčam je 30 kusov štvorcových plienok/prefoldov a 4 vrchné nohavičky. Toto je výbava za predpokladu, že budete prať každý deň. Pokiaľ by ste preli každý druhý deň, tak je výbava 45 štvorcových plienok/prefoldov a 4 vrchné nohavičky. Po cca mesiaci sa spotreba plienok znižuje, nakoľko sa väčšie dieťatká prebaľujú cca 7x denne.

Látkové plienky sú nie len zdravšou, ekologickou a ekonomickou variantov, ale sú aj krásne a ich používanie je veľmi jednoduché.

Tatiana zo Sovick